Dwóch barmanów z województwa dolnośląskiego znalazło się w półfinale trzeciej edycji polskich eliminacji do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego na świecie, World Class Competition. Półfinałową trzydziestkę wybrało międzynarodowe jury na podstawie nadesłanych receptur koktajli. Kolejne etapy krajowego konkursu wyłonią Barmana Roku World Class Poland, który zmierzy się w Meksyku z konkurentami z 60 państw.
Do Top 30 konkursu zakwalifikował się: Wrocławianin Bartosz Jankowski (Vertigo Jazz Club) oraz pochodzący z Wałbrzycha i pracujący w Gliwicach – Mateusz Pogoda.
W ramach eliminacji do półfinału kandydaci wzięli udział w szkoleniach prowadzonych przez polskich finalistów światowego konkursu World Class z poprzednich lat. W sumie w warsztatach udział wzięło 1000 barmanów z całej Polski. Po półfinałowym zjeździe barmańskim, który odbędzie się w kwietniu br., jury wyłoni finałową dwunastkę, zaś polskiego Barmana Roku 2017 i finalistę globalnego konkursu World Class w Meksyku poznamy pod koniec maja.
World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści konkursu podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W 2016 roku na globalne finały World Class w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński z Warszawy. Rok wcześniej w światowych zawodach w Kapsztadzie wziął udział Mateusz Szuchnik, również ze stolicy. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.
W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum i tytuł Barmana Roku Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Francji, Japonii, Stanów Zjednoczonych, Hiszpanii, Australii, Wielkiej Brytanii oraz Grecji.
Mateusz Pogoda (lat 26, za barem od 7 lat) pochodzi z Wałbrzycha, pracuje w Mardi Gras Cocktail Bar & Club w Gliwicach. Z wykształcenia jest technikiem-kelnerem. Miksologii uczył się w technikum, a także podróżując i uczestnicząc w konkursach barmańskich. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.
Katarzyna Kielar