Nowy Jork. Deb Perelman co rano wstaje rano i gotuje w swej maleńkiej nowojorskiej kuchni o powierzchni 4 m2. Zaczynała od prowadzenia bloga kulinarnego – „Smitten Kitchen”, wówczas nie sądziła, że jego prowadzenie stanie się zajęciem na cały etat, a jej przepisy inspirują czytelników w różnych krajach, także w Polsce.

Książka jest receptą na wykwintne, ale domowe dania, które można wykonać bez specjalistycznego sprzętu. Jest tu dużo przydatnych rad, wskazówki. Każdy przepis poprzedza użyteczne wprowadzenie. Zestawienie składników podzielono na gramy oraz łyżki i szklanki, jak kto woli. Przepisy są wyrafinowane, ale jednocześnie proste w przygotowaniu i bardzo efektowne.

Znajdziemy tu kilka rozdziałów: Śniadania, Sałatki, Kanapki, Tarty, Pizze, Dania wegetariańskie, Dania z owoców morza, drobiu i mięsa, Słodycze, Przekąski oraz Napoje. Wszystko opatrzono pięknymi fotografiami. Całość została wydana w twardej oprawie i wygląda bardzo porządnie.

jenga