www.facebook.com/nasz.walbrzychwww.instagram.com/nasz.walbrzych.pl
Repertuar kina Cinema City Repertuar kina Cinema City

Regionalne specjały

28.01.2013 r.

Jest aż 5 produktów z naszego województwa – teraz regionalne przysmaki które w minionym roku Dolnośląski Urząd Marszałkowski zarejestrował na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jednym z pierwszych produktów zarejestrowanych w 2012 r. był pstrąg kłodzki, który na ogólnopolską listę produktów tradycyjnych ministerstwa trafił jako tysięczny specjał. Z kolei tłoczony sok jabłkowy z Lutyni miał swoją premierę podczas EURO 2012.

Kolejnym regionalnym przysmakiem jest wyrabiana w Niemczy kiełbasa galicjanka. Powstaje też tam przysmak wołyński. Na uwagę zasługuje tradycyjne masło z Międzyborza. Władze regionu argumentują, że produkty regionalne mają przyczynić się do zwiedzania dolnośląskich ziem. W tym roku Dolnośląski Urząd Marszałkowski chce umieścić na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: likier karkonoski, twaróg sudecki oraz miód lipowy z Niemczy.