www.facebook.com/nasz.walbrzychwww.instagram.com/nasz.walbrzych.pl
Repertuar kina Cinema City Repertuar kina Cinema City

Śniadanie daje moc

5.11.2012 r.

Już 4500 szkół podstawowych w całej Polsce przyłączyło się do programu edukacyjnego Śniadanie Daje Moc. Z województwa dolnośląskiego do programu przyłączyło się 338 szkół.

 

W 2007 r. komisarz UE ds. zdrowia, Markos Kyprianou zainaugurował w dniu 8 listopada „Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania”, którego celem jest zachęcanie dzieci do zdrowego odżywania. W Polsce tego dnia już po raz drugi obchodzony będzie w klasach 1-3 szkół podstawowych Dzień Zdrowego Śniadania. Uczniowie wspólnie z nauczycielami i rodzicami przygotują i zjedzą wartościowe śniadanie w klasie a przy tym, w formie zabawy, poznają zasady zdrowego żywienia, opracowane przez Instytut Matki i Dziecka a także dowiedzą się, dlaczego warto każdego dnia przed wyjściem do szkoły zjeść śniadanie.

 

W Wałbrzychu do akcji przystąpiły następujące szkoły:

  • Publiczna Szkoła Podstawowa nr 17,
  • Publiczna Szkoła Podstawowa nr 37,
  • Publiczna Szkoła Podstawowa Integracyjna nr 26.

 

Święto zdrowego odżywiania

W wielu placówkach Dzień Zdrowego Śniadania jest pełen dodatkowych atrakcji. Dzieci przygotowują inscenizacje i teatrzyki o zdrowym żywieniu lub biorą udział w rozmaitych konkursach, np. na układanie logo szkoły z warzyw i owoców. Przyniesione przez uczniów produkty aranżowane są w kolorowe wyspy, np. wyspę kanapkową, owocową czy warzywną. Wychowawcy objaśniają dzieciom, co się znajduje na każdej z wysp i dlaczego te produkty należy jeść na śniadanie, aby dało ono moc na cały dzień. Uczniowie chętnie „odwiedzają” wszystkie wyspy i komponują swoje ulubione śniadanie. Dzięki temu każde dziecko może zjeść zdrowo i do syta. A nie zawsze jest to codzienność. Niestety, zjawisko niedożywienia dzieci jest wciąż problemem w polskich szkołach.

 

 

Niedożywienie uczniów – tuż obok nas

Według badań (wywiady z wychowawcami klas 1-6 szkół podstawowych) przeprowadzonych w kwietniu 2011 r. przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Banków Żywności i firmy Danone:

  • w blisko 40% klas 1-6 w polskich szkołach podstawowych są dzieci, które nie jedzą drugiego śniadania,
  • prawie ćwierć miliona (220 tys.) dzieci szkół podstawowych odżywia się w sposób niewystarczający dla ich prawidłowego rozwoju, np. wychodzą z domu bez śniadania, przychodzą do szkoły bez drugiego śniadania, nie jedzą codziennie obiadu,
  • ok. 130 tys. uczniów szkół podstawowych w Polsce skarży się z powodu niedożywienia.

 

Program Śniadanie Daje Moc w skrócie:

  • Celem programu jest:
  1. Zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka.
  2. Przyczynianie się (pośrednio) do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację.
  3. Edukację najmłodszych poprzez zaangażowanie rodziców i nauczycieli w kwestie prawidłowego żywienia dzieci.
  • Ambasadorami II edycji programu „Śniadanie Daje Moc” są: 9 – letnia Ola, która rozpoczyna przygodę z gotowaniem oraz energiczny kucharz Tomek Woźniak – autor przepisów na szybkie, kolorowe i pożywne śniadanie, które z apetytem zje każde dziecko.
  • Patronat honorowy nad akcją objęli: Rzecznik Praw Dziecka oraz Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych.
  • Patroni regionalni programu: Mazowiecki Kurator Oświaty, Zachodniopomorski Kurator Oświaty, Świętokrzyski Kurator Oświaty, Wielkopolski Kurator Oświaty, Śląski Kurator Oświaty, Łódzki Kurator Oświaty, Kujawsko-pomorski Kurator Oświaty, Warmińsko-mazurski Kurator Oświaty, Pomorski Kurator Oświaty, Małopolski Kurator Oświaty, Lubuski Kurator Oświaty, Mazowiecki Kurator Oświaty, Podlaski Kurator Oświaty, Dolnośląski Kurator Oświaty, Opolski Kurator Oświaty.
  • Inicjatorem Dnia Zdrowego Śniadania jest Partnerstwo dla Zdrowia, koalicja firm: Danone, Lubella, Biedronka oraz Instytutu Matki i Dziecka, zawiązana w celu przeciwdziałania niedożywieniu dzieci w Polsce oraz propagowania wśród najmłodszych zdrowych nawyków żywieniowych. Akcja „Śniadanie Daje Moc” i Dzień Zdrowego Śniadania mają edukować najmłodszych i zaangażować rodziców i nauczycieli w kwestie prawidłowego żywienia dzieci.